4-maandentraject voor gemeentelijke afdelingen Ruimtelijke Ordening

4-maandentraject voor gemeentelijke afdelingen Ruimtelijke Ordening

Case study’s

Case study gemeente Steenwijkerland

Case study gemeente Steenwijkerland

De afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Steenwijkerland heeft in de periode mei – oktober 2023 aan de praktijksessies ‘Zelfstandig werken met het nieuwe omgevingsplan’ deelgenomen. De cursus bestaat uit 10 sessies. 

“Elke 2 weken gingen we met ongeveer 4 tot 6 medewerkers om de tafel. De RO-medewerkers namen elke sessie deel. Afhankelijk van het onderwerp schoven ook APV-vergunningverleners aan of vergunningverleners bouw.”

Strenge instructieregels van de provincie, wat te doen?

Eén van de meest leerzame sessies was de praktijksessie ‘Instructieregels provincie’. Daar namen ook twee medewerkers van de Provincie Overijssel aan deel. De instructieregels voor het nieuwe omgevingsplan van deze provincie oogden heel streng. We dachten eerst: ‘onwerkbaar voor de gemeente’ en ‘er kan zo niets meer’.

“Het mooie van deze sessie met de provincie was dat we direct konden vragen hoe we de strenge instructieregels in het nieuwe omgevingsplan moesten omzetten. We hebben dit gedaan aan de hand van een klein werkingsgebied. We konden zo heel concreet de instructieregels met elkaar platslaan.”

cursus omgevingsplan

praktijksessie bij gemeente Steenwijkerland

Zo’n sessie scheelt maanden werk

Na afloop waren we heel erg opgelucht. Veel artikelen van de instructieregels hoeft de gemeente niet direct te vertalen naar het nieuwe omgevingsplan. Het zijn meer toetsregels voor nieuwe plannen. Ook bleek dat er veel artikelen uit de oude omgevingsverordening waren overgenomen door de provincie en in instructieregels waren omgezet. Het was heel fijn om dit rechtstreeks te horen van de medewerkers van de provincie, we konden deze kennis dan ook direct toepassen voor het nieuwe omgevingsplan. Na afloop kregen we de relevante en geselecteerde instructieregels kant-en-klaar mee. Dit scheelt maanden werk en levert overzicht op.

Wil je zelf ook zo’n leerzame sessie met de provincie ervaren?

Doe dan mee met de praktijksessies van ‘Zelfstandig werken met het nieuwe omgevingsplan’.

Ik vertel je graag meer. Boek een omgevingsplan-met-gemak-sessie* in met Marian.

Wat is een omgevingsplan-met-gemak-sessie?

  • kennismaken met Marian (telefonisch of via Teams)
  • ontdek of de praktijksessies geschikt zijn voor jou en je collega’s

* de sessie is gratis en duurt ongeveer 30 minuten. Boek zelf een geschikte tijd in.

Heb je vragen of twijfels?

Blijf er dan niet mee zitten en mail me op contact@omgevingsplanonline.nl.